Oportunitati de implicare

Oportunitățile de implicare – De ce contează?

Oportunitățile de implicare – De ce contează? 

Prin implicare oamenii au șansa de a se cunoaște pe ei mai bine și de a se dezvolta pe măsură ce se avântă în proces. Tot implicarea are efecte extraordinar de benefice și asupra comunitățiii, deoarece rezolvă probleme acolo unde este nevoie și aduce îmbunătățiri acolo unde este cazul. Nu-i de mirare că noi suntem îndrăgostiți de ideea de implicare! Am văzut ce beneficii are implicarea, atât la nivel individual sau personal, cât și la nivel de grup, în cadrul organizației noastre. 

Atunci când am creat Asociația De Sprijin Comunitar ACS ne-am dorit să construim o cultură a implicării în Piatra Neamț. Ne-am dat seama că orașul nostru și implicit comunitatea extinsă de tineri din județul Neamț au nevoie de un “teren de joacă”, de un loc în care să înceapă să prindă gustul implicării și să cunoască cu adevărat magia voluntariatului. 

Astăzi privim cu mândrie la ce am construit împreună și suntem cei mai entuziaști susținători ai oportunităților de implicare locală. Când vorbim despre aceste oportunități de implicare pentru tineri noi vizăm trei categorii de activități – voluntariatul propriu zis, activitățile educaționale și proiecte comunitare. 

Hai să începem cu voluntariatul! O să găsiți pe blogul nostru mai multe articole în care promovăm beneficiile voluntariatului și în care încercăm să explicăm pe limba tinerilor de ce e important să te implici în voluntariat. Am putea vorbi despre asta zile întregi! De ce? Pentru că am văzut cum se transformă tinerii care se implică, cum devin mai conștienți de capacitățile lor, dar și de emoțiile lor, cum iau atitudine, cum aleg să se comporte, cum aleg să contribuie. Este important să existe oportunități de voluntariat locale tocmai pentru a încuraja acest spirit și pentru a le oferi tinerilor o ocazie de a pune osul la treabă. Voluntariatul este distractiv, plin de învățăminte și de mare folos în dezvoltarea armonioasă a oricărui individ. Sperăm că odată cu trecerea timpului vom vedea o mișcare tot mai dezvoltată de voluntariat în județul nostru. 

O altă oportunitate de implicare pentru tineri sunt activitățile educaționale. De cele mai multe ori aceste activități merg mână în mână cu voluntariatul. Multe organizații sau asociații de tineret au grijă ca membrii lor să aibă acces la ateliere educaționale, tabere sau cursuri care mai de care, tocmai din dorința de a-i sprijini pe tineri în procesul lor de dezvoltare. Partea cea mai plăcută este că majoritatea activităților educaționale din cadrul organizațiilor sunt facilitate prin metode informale. Asta înseamnă practic că participanții vor fi provocați să se implice activ în procesul lor de învățare. Doar implicându-te activ și participând la discuții și la exerciții vei avea șansa de a profita cu adevărat de experiența care ți se oferă! E deosebit de important ca tinerii să fie expuși și la metode informale de învățare pe lângă cele formale, care sunt folosite cu predispoziție în cadrul învățământului școlar. Prin metodele informale de învățare tinerii ajung să își dezvolte abilități extraordinar de importante pentru viață precum comunicarea, lucrul în echipă, gândirea creativă sau chiar gândirea critică.

Proiectele comunitare sunt o altă oportunitate de implicare pentru tineri. Ne face deosebit de mare plăcere să construim împreună cu tinerii proiecte comunitare pentru că în cadrul acestora experiența de învățare este chiar mai accelerată! În cadrul proiectelor tinerii se confruntă cu “realitatea” din teren. Aici învață să găsească resurse, să schimbe planul pe măsură ce înaintează și întâmpină dificultăți, să interacționeze poate cu autoritățile publice și să urmărească îndeplinirea unui scop comun. Proiectele comunitare au capacitatea de a contribui la dezvoltarea personală a tinerilor în o multitudine de forme. Proiectul nostru “Generația Z – când nevoile devin idei și ideile – acțiuni fâșnețe” ne demonstrează zi de zi cât de valoroase sunt oportunitățile de implicare precum acestea, atât din prisma participanților pe care îi vedem cum cresc cu fiecare provocare, dar și prin prima dezvoltării comunitare. 

Continuăm să dezvoltăm noi oportunități de implicare pentru tinerii din județul Neamț! 

Comments are closed.