Cum te poti cunoaste mai bine prin voluntariat

Cum te poți cunoaște mai bine prin voluntariat

Cum te poți cunoaște mai bine prin voluntariat

Bine te-am găsit! Astăzi vrem să-ți povestim despre cum te poate ajuta voluntariatul să te cunoști pe tine mai bine. De cele mai multe ori voluntariatul este descris prin prima beneficiilor sale sau chiar a competențelor pe care le poți dezvolta implicându-te. Cu toate acestea, voluntariatul e o calea spre autocunoaștere pe care mulți tineri au folosit-o în parcursul lor personal și profesional. Hai să-ți prezentăm 5 moduri prin care voluntariatul te sprijină în această direcție! 

  1. Prin voluntariat descoperi ce ți se potrivește – Frumusețea voluntariatului stă în diversitatea sa. Într-un ONG poți să ai acces la o multitudine de activități diferite pe care să le testezi – te poți ocupa de crearea de conținut pe canalele de social media, poți să te concentrezi pe strângerea de fonduri și discuțiile cu potențialii parteneri pentru proiectul în care crezi, poți să fii persoana care se asigură că toate materialele logistice pentru evenimente sunt pregătite. Acestea sunt doar câteva dintre ocupațiile pe care le poți avea într-o activitate de voluntariat! De ce e important să ai acces la un mediu în care poți testa diferite activități? Tocmai pentru a vedea care te încântă mai tare și care ar putea deveni de ce nu, o viitoare profesie pentru tine. 
  2. Prin voluntariat ai ocazia să participi la diferite evenimente de dezvoltare personală – De cele mai multe ori în organizațiile non-guvernamentale se pune accent pe experiența de învățare a voluntarilor. Ce înseamnă mai concret asta? Cel mai probabil vei avea ocazia să participi la tot soiul de proiecte care să te ajute să te dezvolți – tabere de comunicare, ateliere de gândire creativă sau educație financiară, serii de discuții cu invitați care au experiență în anumite domenii. Ce e important e că în voluntariat ai acces la contexte de educație altfel decât cele de la școală și uite așa, prin participare și expunere la informație nouă, reușești să afli lucruri noi și să te pregătești pentru viitor!
  3. Prin voluntariat ai ocazia să ajungi într-o poziție de coordonare – Cu cât te implici mai mult, cu atât primești mai mult înapoi – aceasta este un principiu de bază în voluntariat. Ce am văzut la mulți dintre voluntarii noștri este că cei care au avut curajul și determinarea să-și asume o poziție de coordonare sunt cei care au crescut ca în basme, într-un an cât alții în zece. Nici nu-i de mirare! O poziție de coordonare te provoacă să dai tot ce-i mai bun din tine. Responsabilitatea, chiar dacă este evitată de mulți, este o comoară pentru cei care sunt dispuși să se implice și care își doresc să evolueze cât mai rapid. O poziție de coordonare te învață o mulți de lucruri despre cum să lucrezi cu oamenii, cum să-ți gestionezi propriile emoții, cum să ții cont de resurse și cum să gestionezi un plan de acțiune. 
  4. Prin voluntariat ajungi să-ți crești cercul de prieteni și să cunoști noi perspective – Atunci când suntem în dialog cu persoane care au perspective diferite sau cu persoane care vin din alte medii decât cele în care noi am crescut avem ocazia să ne “lărgim” înțelegerea despre lume! În activitățile de voluntariat înveți că nu e despre cine are dreptate sau cine știe mai mult, ci mai degrabă despre puterea lui “împreună”. Dacă ne punem la aceeași masă cu intenția de a înainta spre un scop comun și avem capacitatea de a ne asculta unii pe alți putem găsi acțiunile sau soluțiile care ne duc mai repede spre obiectivul comun setat. Împreună suntem mai isteți și mai pregătiți, iar fiecare perspectivă pusă la comun ne ajută să găsim mai rapid calea cea mai bună pentru a ne deplasa spre ceea ce ne-am propus să realizăm. 

Sperăm că articolul acesta v-a inspirat să priviți voluntariatul din alt unghi! Noi credem că este loc pentru oricine în voluntariat, așadar dacă vrei să te cunoști pe tine mai bine și vrei să îți pui perspectivele la contribuție, te așteptăm alături de noi! Scrie-ne și hai să vedem cum te poți implica! 

 

Comments are closed.