5 lucruri pe care le-am observat in lucrul cu tinerii

5 lucruri pe care le-am observat în colaborarea cu tinerii

5 lucruri pe care le-am observat în colaborarea cu tinerii

Salutare! De cele mai multe ori auzim că tinerii de astăzi sunt în te mai miri ce feluri – leneși, nepăsători, obraznici chiar. Vrem ca în articolul de astăzi să desființăm aceste mituri și să vă povestim cum sunt tinerii pe care noi îi cunoaștem și alături de care avem norocul să lucrăm cot la cot. Din păcate aceste preconcepții nu fac decât să creeze tensiuni între generații și să ne împiedice din a vedea ce putem face împreună, în comunitatea noastră. 

Noi profităm de fiecare ocazie pe care o avem ca să îi lăudăm pe tinerii noștri! Credem cu tărie că ei sunt viitorul nostru și vedem atât de mult potențial în ei! Hai să vă spunem de ce ne mândrim atât de mult cu ei. 

  1. Tinerii au capacitatea de a vedea nevoi comunitare care nouă poate ne scapă 

Într-unul dintre cele mai celebre citate ale sale Albert Einstein spunea că nu poți rezolva o problemă folosind aceeași gândire care a generat-o. Tinerii vin cu o perspectivă proaspătă când vine vorba de implicarea comunitară. Ei reușesc să identifice nevoile pe care noi poate le trecem cu vederea, iar de cele mai multe ori problemele identificate de ei ajung să influențeze starea de bine nu doar a celor de-o vârstă cu ei, ci să provoace schimbări intergeneraționale. Ne sunt dragi tinerii implicați pentru că au curajul să sfideze modul în care au fost făcute până acum lucrurile și să găsească noi căi pentru a rezolva problemele comunitare. 

      2. Tinerii sunt creativi și capabili să gândească “în afara cutiei” 

Cu toate că de cele mai multe ori tinerilor li se reproșează că văd lucrurile altfel, noi credem că această abilitate a lor are capacitatea de a produce o schimbare majoră în comunitate. Atunci când ne întâlnim cu voluntarii noștri iubim să-i provocăm. Știm că atunci când construim un cadru relaxat, în care ei se simt în siguranță și se pot exprima cu sinceritate, reușim să găsim cele mai inovative soluții! Lucrând cot la cot cu ei observăm cât de creativi sunt și reușim și noi la rândul nostru să ne “molipsim” cu spiritul acesta jucăuș și pus pe treabă. Este extraordinar de important ca noi, adulții, să încurajăm dorința aceasta de a gândi “în afara cutiei” pentru că de acolo se nasc cele mai originale transformării personale și sociale!

    3. Tinerii sunt flexibili și gata oricând să schimbe planul 

Dacă nouă, generațiilor mai vechi, ne este mai greu să schimbăm direcția atunci când planurile ne sunt date peste cap, tinerii ne învață zi de zi că sunt pregătiți pentru orice ar putea să apară! Ce-am observat lucrând cu tinerii este că ei sunt mult mai flexibili și deschiși la a modifica planul inițial, ba chiar fac asta cu plăcere, entuziasm și curiozitate. Pentru ei schimbarea este o provocare binevenită și cu energie, adaptează planul inițial și găsesc bucuria în proces. 

   4. Tinerii au o abordare mult mai relaxată când vine de autoritate 

Prin activitatea noastră noi implicăm tinerii și în discuții cu autoritățile locale și construim contexte în care aceștia să povestească despre nevoile comunitare pe cale le observă. Ne bucură extrem de mult să observăm că tinerii au o mai mare naturalețe în relație cu ideea de autoritate. Sunt mai relaxați și nu se raportează la persoanele din politică ca la superiori. Desigur, abilitatea de a dialoga cu persoanele din funcții publice se exersează și se îmbunătățește cu timpul, prin exercițiu. Cu toate acestea, ajută extrem de mult atitudine aceasta pe care tinerii o au.

  5. Nu doar tinerii învață de la noi, ci și noi învățăm enorm de multe de la tineri

E o adevărată comoară relația pe care o construim cu tinerii noștri voluntari! De cele mai multe ori ne surprind cu înțelepciunea lor și reușesc să ne ofere adevărate lecții de viață. Învățăm de la ei toate lucrurile de mai sus și multe, multe altele! Știm că suntem aici ca să ne lăsăm inspirați unii de alții și profităm de faptul că avem un obiectiv comun. Ne încurajăm și susținem unii pe alții și stăm cu ochii pe obiectiv. Astfel, bucurându-ne de proces și înaintând pas cu pas creștem împreună și ne dezvoltăm ca oameni și ca echipă. 

Sperăm că articolul nostru v-a determinat să vă uitați altfel la tinerii din jurul dumneavoastră! Noi știm că suntem recunoscători pentru echipa noastră de voluntari și pentru munca pe care o facem împreună în comunitatea noastră!

Comments are closed.