ONGF-tabaraforum-ziua3-FB

Intervenție socială prin teatru forum: tinerii #ONGfâșNeȚi au creat o dramă interactivă pe tema prejudecăților legate de voluntariat

Intervenție socială prin teatru forum: tinerii #ONGfâșNeȚi au creat o dramă interactivă pe tema prejudecăților legate de voluntariat 

16 tineri voluntari, doi adulți ai echipei și obiectivul de crea, de la 0, o piesă de teatru forum pentru a demonta miturile legate de voluntariat. Aceasta este, pe scurt, descrierea Taberei de Teatru Forum, organizată în perioada 20-26 iunie, la Bușteni de Asociatia De Sprijin Comunitar ACS în cadrul proiectului #ONGfâșNeȚ.

Participanții sunt tineri voluntari ai ACS care fac parte din echipa de implementare și care își doresc dezvoltarea unei percepții pozitive la nivelul publicului tânăr (și nu numai) din județul Neamț cu privire la rolul, munca și provocările întâlnite în ONG-uri. Utilizând educația nonformală, participanții au învățat o varietate de lucruri legate de arta teatrului, au aflat, pas cu pas, cum se realizează un proces de teatru forum și au descoperit modalități inovatoare de a comunica idei și emoții prin intermediul improvizației.

Teatru forum, un catalizator pentru îmbunătățirea imaginii voluntariatului

Metoda de teatru forum a apărut ca o formă unică și captivantă de a aduce probleme sociale în fața publicului și de a angaja audiența în rezolvarea lor, fiind o dramă interactivă în care spectatorii se pot implica. Ideea din spatele conceptului de teatru forum este simplă: pune în scenă situații controversate și încurajează spect-actorii să participe și să găsească soluții. Esența procesului constă în implicarea activă a participanților. Fie că sunt actori sau spectatori, sunt invitați să participe la discuții, să ofere soluții și să devină parte a procesului de schimbare. Astfel, sunt responsabili de propria contribuție și pot avea un impact semnificativ asupra situației prezentate.

Dincolo de multă voie-bună și de momentele pline de râsete, piesa creată are un scop nobil – acela de a provoca schimbări în societate. Prin explorarea diferitelor realități sociale și prin aducerea lor în fața publicului, Tabăra de Teatru Forum i-a motivat pe tineri să se gândească și să acționeze în privința problemelor care apar în lumea reală, atunci când vor să facă voluntariat.

Munca în echipă a stat la baza dezvoltării abilităților de improvizație

Toți cei 16 elevi și-au arătat creativitatea și au construit împreună scenariul piesei de teatru forum. Pe lângă jocuri, comunicare și implicare, tinerii au fost entuziasmați de a crea un fragment din realitatea lor. Dezvoltarea abilităților de improvizație a pus accentul pe lucrul în echipă, iar piesa de teatru a căpătat unicitate prin emoția transmisă de fiecare personaj.

Tinerii au învățat faptul că improvizația este cheia atunci când ești nevoit să reacționezi în mod spontan la diferite situații și provocări. În acest mod, și-au dezvoltat creativitatea, spontaneitatea și capacitatea de a lucra în echipă. Teatrul forum le-a oferit o platformă pentru a-și exprima creativitatea și a explora diferite modalități de exprimare artistică, promovând empatia și înțelegerea dintre oameni.

Protagonista, o tânără care își dorește să facă voluntariat, dar se lovește de tot felul de stereotipuri și prejudecăți, s-a întâlnit cu o sumedenie de situații menite să o descurajeze. Împreună, participanții au construit astfel scene verosimile, în care adolescenta care crede în voluntariat duce o adevărată „luptă” pentru a-i convinge pe ceilalți cu privire la faptul că voluntariatul este atât de util: sponsorul care o ia peste picior și o consideră prea tânără pentru a putea duce la capăt un proiect serios, propriii colegi care desconsideră munca „fără bani” și chiar propriul tată care refuză să accepte că ea își dorește să facă și altceva decât lecții și școală.

După scrierea scenariului, tinerii voluntari au ținut un spectacol în avanpremieră

A urmat punerea în scenă a piesei de teatru forum. Într-o lume plină de prejudecăți și stereotipuri, voluntariatul este adesea subiectul unor judecăți pripite și neinformate. Tinerii și-au propus schimbarea aceastei perspective și încurajarea unei mai mari înțelegeri față de dreptul fiecăruia de a face voluntariat. La avanpremiera scenetei de teatru forum, au participat și tinerii de la Liceul Tehnologic din Fierbinți-Târg, beneficiari ai proiectului Techbintzi. Deși fac parte din comunități diferite, au fost aduși mai aproape faptul că împărtășesc aceeași convingere: este important să ai curajul de a lua atitudine atunci când simți că ești nedreptățit!

După prezentarea scenelor create, spectacolul de teatru forum a luat o turnură interactivă, iar publicul a fost invitat să participe la reprezentație. Spect-actorii au intervenit cu idei și soluții alternative pentru a veni în ajutorul tinerei și pentru a-i schimba în bine destinul! Reprezentația a devenit o călătorie captivantă în lumea empatiei și a înțelegerii. Prin intermediul dialogului interactiv și al intervențiilor publicului, participanții au învățat că pot schimba percepțiile deja formate și că dețin puterea de a crea o lume mai bună. Experiența artistică le-a reamintit că, indiferent de prejudecățile întâmpinate, sunt capabili să le depășească prin dialog, înțelegere și acțiune.

Tinerii participanți au conștientizat că teatru forum este un instrument puternic de implicare și schimbare socială, care îi încurajează să ia atitudine și să nu rămână neutri, indiferent de situație. Prin implicare activă și refuzul de a rămâne indiferenți, au avut un impact semnificativ asupra situației prezentate.

La finalul taberei, tinerii ne-au împărtășit că abia așteaptă Caravana de Teatru Forum, următoarea activitate a proiectului în cadrul căreia vor organiza, chiar ei, 10 spectacole de teatru în liceele din județ pentru a arăta tuturor ce înseamnă cu adevărat voluntariatul pentru ei. Nu ne râmâne decât să le urăm succes și să îi aplaudăm la scenă deschisă!

 

________

Proiectul #ONGfâșNeȚ este derulat de Asociația de Sprijin Comunitar ACS prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Comments are closed.