Start-proiect-#ONGfâșNeț-Asociația de Sprijin Comunitar ACS

Tinerii din Piatra Neamț aduc mai aproape de comunitate activitatea #ONG-urilorfâșNețe

Tinerii din Piatra Neamț aduc mai aproape de comunitate activitatea #ONG-urilorfâșNețe

Pe 1 mai 2023, Asociația de Sprijin Comunitar ACS a lansat proiectul #ONGfâșNeț, proiect derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității și sustenabilității organizațiilor neguvernamentale din județul Neamț prin îmbunătățirea imaginii publice a acestora în rândul publicului.

De ce un astfel de proiect?

În fața provocărilor generate de cei doi ani de pandemie, criza economică și socio-politică, precum și instabilitatea actuală, am observat o necesitate crescută de adaptare și implicare în activitatea organizațiilor non-guvernamentale (ONG-uri). În special, contextul actual a generat o scădere a implicării publicului în aceste organizații, ceea ce ne-a pus în fața unor obstacole semnificative.

Ce ne propunem?

Proiectul #ONGfâșNeȚ este conceput pentru a îmbunătăți percepția publică asupra ONG-urilor din județul Neamț și pentru a consolida capacitatea și sustenabilitatea acestora. Iată câteva dintre activitățile și obiectivele noastre principale:

  • Platforma digitală ONG: Vom lansa o platformă online interactivă unde ONGurile vor putea comunica mai eficient cu publicul, oferind transparență și vizibilitate asupra activităților lor, rezultatelor și impactului pe care le au în comunitate.
  • Podcast-uri: Realizăm o serie de zece podcast-uri în care vom prezenta experiențele voluntarilor și beneficiile aduse de implicarea într-un ONG, precum și provocările întâlnite, lecții valoroase de viață care merită împărtășite, povești inspiraționale care vor încuraja alți tineri să se implice în activitățile de voluntariat.
  • Ziua Porților Deschise: Invităm cel puțin cinci ONG-uri să deschidă porțile și să ofere publicului ocazia de a ne cunoaște mai bine. Această activitate de interacțiune directă ne permite să construim relații mai strânse cu comunitatea și să eliminăm barierele de comunicare.
  • Caravana de teatru forum: Vom organiza 10 spectacole de teatru forum care vor aborda temele reale cu care se confruntă ONG-urile de tineret. Prin implicarea directă a publicului în găsirea soluțiilor la provocările prezentate în piesă vom genera un proces participativ profund care va contribui la o mai puternică conștientizare.
  • Treasure Hunt Jungla Urbană: Vom organiza un treasure hunt distractiv și antrenant pentru tinerii cu vârste între 14 – 25 ani din Piatra-Neamț și Târgu Neamț, având ca temă Societatea Civilă. Aceasta va oferi ocazia tinerilor să exploreze importanța și impactul ONG-urilor în comunitate.

Loredana Dinu, managerul proiectului, a evidențiat faptul că, în contextul diverselor provocări de la nivelul județului Neamț, ONG-urile joacă un rol vital în găsirea de soluții, iar acest lucru merită pus în lumină:

Este important ca tinerii implicați în acest proiect să aducă în atenția publicului activitatea lor de voluntari în cadrul ONG-urilor nemțene, pentru a familiariza cetățenii întregului județ cu munca desfășurată de organizații, rezultatele obținute și oportunitățile de voluntariat disponibile”. Iustina Grădinaru, 16 ani, voluntar în cadrul proiectului a precizat că: „Voluntariatul mi-a stârnit o dorință interioară de a ajuta, de a crea și de a colabora cu persoanele din generația mea, aducând comunității o mulțime de idei fascinante. Mă bucur enorm că fac parte, alături de colegii mei, din echipa de implementare și sunt recunoscătoare pentru toate oportunitățile de care am avut ocazia să beneficiez!”.

În următoarea perioadă, tinerii din comunitatea nemțeană vor organiza diferite activități ce pot fi urmărite pe atât pe pagina de Facebook a organizației (Asociatia De Sprijin Comunitar ACS), pe pagina de Instagram (acs_piatra_neamt), cât și pe voluntariatneamt.ro.

________

Proiectul #ONGfâșNeȚ este derulat de Asociația de Sprijin Comunitar ACS prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Comments are closed.