IMG_3423

De prin experiență adunate – O serie de interviuri cu tinerii din cadrul proiectului nostru 

Bucuria noastră cea mai mare e să-i vedem pe tineri în acțiune – curioși și gata să descopere care sunt toate oportunitățile minunate de implicare pe care le au la nivel local, dar și internațional. 

În perioada 27-29 aprilie ne-am pornit la drum și am ajuns la capitală. Ce a urmat? Multe activități! Participanții au mers într-o vizită de recunoaștere la Palatul Parlamentului și au stat de vorbă cu parlamentari și alți oameni cheie care se ocupă de crearea de oportunități pentru tineri. 

Am trecut pragul celor de la ANPCDEFP, agenția care coordonează programele Erasmus + și Corpul European de Solidaritate.

 

Despre cum a fost experiența ne povestește chiar una dintre participante, Arabella Văduva. Te invităm să parcurgi interviul de mai jos!

 

Bine te-am găsit! În primul rând, spune-ne câte ceva despre tine. Cum te numești, de unde ești, câți ani ai și de ce ai ales să faci parte din acest proiect? 

Bună! Mă numesc Văduva Arabela, sunt din Târgu Neamț, am 16 ani și am ales să fac parte din acest proiect deoarece, încă de mică am fost “fascinată” și pasionată de voluntariat și de “magia” creată de acesta!

Voluntariatul înseamnă comunicare, solidaritate, cooperare,imaginație, creativitate și responsabilitate- aspecte principale în ducerea la bun sfârșit a unui plan! Concomitent voluntariatul este un prilej de a-ți dezvolta mult mai bine aspectele amintite mai sus, este un prilej de a te cunoaște pe tine și de a deveni o versiune mai bună a ta! 

Ce părere ai despre implicare? Crezi că e nevoie ca tinerii să se implice în comunitatea lor? 

Da, pentru că noi suntem viitorul, noi suntem ceea ce numim viitor, astfel că atât noi cât și urmașii noștri vor putea avea o comunitate mai bună! Fiecare idee sau fiecare activitate venită din partea tinerilor lucrează la alcătuirea “unui PAS MIC pentru OM, dar un PAS MARE pentru OMENIRE”- ruta corectă spre ceea ce înseamnă schimbare! Trebuie ca noi să fim o voce, dar nu una ca oricare alta, ci una puternică, serioasă și determinată! 

 

Tu cum te implici? De ce alegi să faci asta?

Principalele “arme” cu care ne putem juca sunt: motivația, determinarea, entuziasmul și dorința puternică de a face ceva, acestea fiind și motivele pe care le folosesc și pe care mă bazez atunci când vreau să mă implic! 

Aleg să fac asta deoarece vreau o schimbare atât pentru mine, pentru cei ca mine și pentru cei ce vin în urma noastră. Mă implic și pentru îmi doresc ca prin acțiunile mele să pot motiva mai multe persoane să participe la proiecte bazate pe voluntariat!

Zilele acestea ați fost la București. Ce ați făcut acolo? Cum ți s-a părut experiența?

Am vizitat Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” și ANPCDEFP și Erasmus+. Experiența a fost una frumoasă, interesantă și plină de noi cunoștințe! Aceaste instituții te învață și îți arată cum este de fapt în backstage și ce mari oportunități poți accesa prin voluntariat!

Este un moment care te-a impresionat? Sau o persoană?

Toate momentele, orele, secundele și minutele pe care le-am petrecut acolo au fost neașteptat de impresionante! Însă la Palatul Parlamentului am rămas surprinsă foarte tare de numărul mare de oameni ce au lucrat la o asemenea capodoperă, plus cantitatea extrem de mare de marmură ce s-a folosit pentru decor! La fel pentru covoare, perdele și lustrele ce ajung să cântărească de la o tonă până la 9-10 tone! 

 

Ce oportunități de implicare ai descoperit la București? Ce posibilități au tinerii când vine vorba de implicare, la nivel local sau internațional?

 Excursiile și schimbul de experiență între elevi din diferite țări, unde poți face cunoștință cu tipuri de gândire diferite! La nivel local poți dobândi, pentru început, o anumită sumă de bani pe care să o folosești la crearea propriului tău plan și în același timp îi poți învăța și pe cei din jurul tău cum să devină mai responsabili!

Dacă ai putea să le transmiți un mesaj tinerilor din toată lumea, care ar fi acel mesaj?

De fiecare dată când auziți de o activitate ce se bazează pe ajutorul vostru și doar cu ajutorul vostru se poate face ceva, acceptați imediat fără niciun semn de întrebare sau remușcare! 😊

Mai ai vreun gând de încheiere?

Dragi copii, studenți și elevi: NU VEȚI REGRETA NICI MĂCAR O SECUNDĂ! Implicați-vă în comunitatea voastră! 🙂

 

 

 

Comments are closed.