Livia Iancu

Oamenii echipei noastre: Livia Iancu


 

 

 

 

 

 

Livia este unul din oamenii – cheie ai proiectului nostru, un suflet mare – mare care înflorește atunci când se află în preajma tinerilor. 

În proiectul nostru ”Generația Z – când nevoile devin idei si ideile – acțiuni fâșnețe” ea îndeplinește rolul de asistent proiect, fiind responsabilă de implementarea proiectului în comunitățile din zona Roman (Horia, Săbăoani și Roman) și de coordonarea activității de cercetare a nevoilor tinerilor din județul Neamț.  

Haideți să o cunoaștem mai bine ! 

1. Cum te numești și care a fost parcursul tău profesional? Cum ai ajuns să faci ceea ce faci acum?

Livia Iancu: Sunt Livia Iancu, iar parcursul meu profesional a fost unul neașteptat. De la orele de chimie, biologie și fizică din liceu, am ajuns să studiez sociologia, care a reprezentat prima mea iubire, iar primul meu loc de muncă stabil după terminarea facultății a fost în domeniul executărilor silite. A urmat un master în management financiar și apoi dreptul, iar între timp am lăsat în urmă executările silite și am acceptat provocarea de a lucra într-un domeniu complet nou dintr-o instituție publică. Și, cum viața îți oferă răspunsuri neașteptate când te mai întrebi întâmplător într-o seară ce să mai faci cu viața ta, am deschis foarte ușor și încet o fereastră care s-a dovedit ulterior că mi-a arătat o altă fațetă a lumii în care trăim și pe care refuzam să o văd în trecut. Așa a apărut în viața mea profesională ONG-ul. Acum sunt în consiliul director al Asociației de Inițiativă Locală Roman 2002 care m-a transformat din temelii, iar scopul muncii mele de acum este să aduc o altă perspectivă tinerilor cărora noi ne adresăm și să reprezinte pentru ei fereastră spre o lume pe care ei să o descopere și să-i ajute în procesul lor de creștere spre a deveni ceea ce ei visează.

2. Care e perspectiva ta despre implicare comunitară? Cum stă județul Neamț la capitolul implicare comunitară?

Livia Iancu:
Implicarea comunitară este un proces, din punctul meu de vedere. Ea este în strânsă legătură cu valorile fiecărui individ și când îți descoperi propriile valori vei putea ști și acționa exact pe filonul dorit. Implicarea comunitară apare atunci când întelegi că oricât de minunat este universul interior, cel din fiecare ființă, mai există un univers și în exteriorul tău, fiind cel al comunității în care trăiești. Acest “univers exterior” merită și el explorat și transformat în locul în care îți este drag să revii de fiecare dată. Mijlocul prin care poți transforma acest univers în unul plăcut ție este fix implicarea în comunitate.
Județul Neamț este un județ destul de eterogen, având zone total diferite între ele. Sunt orașe sau sate unde oamenii au început să conștientizeze că puterea lor de a dezvolta locul în care ei trăiesc stă în capacitatea lor de a se uni pentru un scop comun și de a veni cu propriile propuneri la situațiile mai dificile cu care se confruntă comunitatea în care ei trăiesc, învață sau muncesc. Implicarea comunitară începe să prindă din ce în ce mai mult contur în județul nostru și devine molipsitoare în mai multe comunități din județ.

3. Cum i-ai descrie pe tinerii cu care lucrezi în cadrul proietului “Generația Z”? Este ceva ce te-a surprins la ei?

Livia Iancu: Tinerii proiectului “Generația Z” sunt de-a dreptul fascinanți, fiind tineri cu o dorință de cunoaștere și evoluție imensă. Sunt tineri care se gândesc la ce pot face pentru generațiile care vin după ei, astfel încât cei mai mici să nu treacă prin aceleași probleme și obstacole ca și ei. Franchețea este la ordinea zilei și nu se obosesc să te menajeze de realitatea uneori prea cruntă pe care ei o trăiesc.
Mă las purtată de curiozitatea mea de a-i cunoaște așa cum sunt ei iar surprinderea se transformă în bucurie atunci când văd un tânăr sau tânără care își rafinează o abilitate sau care reușește să își depășească anumite frici și să spargă tiparele unor constrângeri mentale sau emoționale pentru a-și urma o dorință de-a lor care inițial era un vis foarte îndepărtat.

4. Au existat schimbări pe care le-ai văzut în tinerii implicați în cadrul proiectului? Sau momente care te-au surprins?

Livia Iancu: Schimbări există în fiecare persoană implicată în proiect, indiferent de rolul pe care îl are și indiferent de vârsta avută. Schimbările vizibile care apar în rândul tinerilor sunt reprezentate de gradul lor de deschidere la dialog și la interacțiunile din cadrul grupurilor din care fac parte tineri din diferite comunități. Au curajul de a-și exprima propriile gânduri și propriile trăiri fără a exista teama unor repercursiuni pentru asta sau teama că sunt judecați. Schimbările mai puțin vizibile sunt cele pe care le identifică și le recunosc ei singuri în momentele lor de sinceritate cu ei înșiși. Văd în ei că apare sclipirea aceea a curiozității și a explorării comunității în care ei trăiesc. Apare dorința de a face lucruri și de a simți că pun umărul la un proiect mai mare de care vor fi mândri permanent.

M-a surprins în mai multe rânduri forța care se declanșează în ei atunci când expun dorința lor de a rezolva lucrurile cu adevărat grave de care au fost afectați și mai mult decât atât îi afectează și pe cei mai mici decât ei și vor să rupă lanțul perpetuării constante a problemei. În acele momente nu mai există pentru ei nicio barieră care să-i împiedice să spună ce îi doare și ce consideră ei că trebuie să se întâmple pentru a rezolva situația atât de neplăcută pentru ei.

5. Ce abilități și competențe își pot dezvolta tinerii prin proiecte precum “Generația Z”? Ce ai observat la grupul de participanți?

Livia Iancu: În primul rând tinerii care se implică în proiecte de educație non-formală cum este și proiectul “Generația Z” își dezvoltă abilitățile de comunicare, respectiv: ascultarea activă, adresarea de întrebări relevante, controlul pe limbajul corpului, apoi le este mărită capacitatea de a înțelege, utiliza și gestiona propriile emoții, de a empatiza cu ceilalți. De asemenea, gândirea critică este o altă abilitate dezvoltată în urma participării la activitățile organizate în cadrul proiectelor, precum “Generația Z”.
Abilitățile personale astfel dezvoltate le modelează frumos performanța școlară.

6. De ce este important ca tinerii să se implice în comunitate? Cum pot aduce ei valoare?

Importanța implicării în comunitate a tinerilor este colosală. Prin implicarea lor, evoluția întregii comunități este accelerată și capătă sens pentru mai multe generații. Tinerii aduc valoare prin exprimarea sinceră a trăirilor și a modului în care ei văd rezolvarea problemei. Creativitatea este de asemenea punctul lor forte, iar valoarea adusă din prisma posibilității de a gândi în afara limitelor este mare.

7. Dacă ai putea transmite un mesaj tuturor tinerilor de pe planetă, care ar fi acela? Dar adulților ce le-ai spune?

Mi-aș dori să am puterea să le spun tuturor tinerilor să aibă curajul să viseze la ceea ce ei își doresc să trăiască, să aibă și să experimenteze în viața lor. Iar continuarea mesajului este frumos rezumată de afirmația lui Walt Disney conform căreia: „dacă poți visa la ceva îl vei și putea realiza”.
Adulților le-aș spune să aibă puterea de a-și înfrunta fricile lor și să descopere viața fără a mai trăi în pușcăriile mentale ale unor frici și să aibă curajul de a-și urma pasiunea, indiferent de vârsta pe care o au.

Comments are closed.