Myth debunking – Ce nu este voluntariatul?
De mulți ani în România oamenii pasionați de voluntariat până în măduva oaselor luptă cu preconcepțiile care există. Conceptul de voluntariat încă nu este înțeles pe deplin și de multe ori este minimizat atunci când vine vorba de a i se recunoaște meritele în societate. În articolul acesta luăm pe rând miturile referitoare la voluntariat și povestim despre cum anume arată munca voluntarilor.
Dacă ne uităm la definiția sa, voluntariatul este o activitatea neobligatorie, neplătită și în beneficiul public. Haide să luăm toate aceste caracteristici pe rând și să înțelegem cum anume se reflectă ele în cultura de voluntariat.
Atunci când voluntariatul a început să se dezvolte în țara noastră, oamenii, din cauza regimului comunist, au început să-l compare cu “munca patriotică”. Uitându-se la trecut, au încadrat munca voluntarilor în aceeași categorie. Din această comparație s-a conturat prima caracteristică a voluntariatului – o activitate neobligatorie. Voluntariatul se face de drag și nu din obligație! Tinerii noștri ALEG să se implice și este decizia lor să facă voluntariat. Sunt liberi să aleagă cât de mult își asumă să ducă la îndeplinire și sunt încurajați să găsească ceea ce li se potrivește la nivel de misiune sau chiar de activități. Doar astfel ei reușesc să se simtă mândri de alegerea lor de a se implica!
O altă caracteristică deosebit de importantă a voluntariatului – este o activitate neplătită! Cu toate că de multe ori, în special în perioada pandemiei, poate am văzut la televizor referințe despre “medicii voluntari” care erau plătiți pentru activitatea lor, trebuie să facem această distincție importantă. Munca voluntarilor nu este renumerată. Atunci când o persoană este plătită pentru implicarea sa, automat ceea ce face nu mai este considerat voluntariat. Este relevant să ținem cont de această caracteristică deoarece cultura de implicare, de voluntariat se construiește tocmai pentru că există oameni care, fără să aibă parte de beneficii materiale, ALEG să își ofere timpul și energia pentru a sprijini o cauză! Faci voluntariat pentru că vrei să contribui și știi că este nevoie de intervenția ta în comunitate.
Cea de-a treia caracteristică a voluntariatului – este o activitate care se face în beneficiul public. Activitățile de voluntariat au rolul de a închega eforturile locale pentru a influența binele tuturor. Voluntariatul sprijină comunitatea și caută în permanență noi și noi moduri prin care să ducă la dezvoltarea oamenilor din comunitatea respectivă. Voluntarii ALEG să fie cei care nu stau pe margine! Spiritul de voluntar îi face pe oameni să fie mai responsabili și mai orientați spre soluții. Voluntarii știu că munca lor are capacitatea de a influența viețile oamenilor.
Ce putem observa în momentul de față în comunitate este că voluntariatul începe să fie din ce în ce mai recunoscut la nivel național. Acest lucru se datorează, din păcate, și pandemiei prin care am trecut. Datorită mobilizării extraordinare din partea societății civile, am văzut cum în multe locuri din țară, lucrurile s-au pus în mișcare sau s-au ținut cât de cât sub control cu ajutorul grupurilor de voluntari care s-au organizat ad-hoc. În pandemie am văzut cât de multe inițiative locale au făcut adevărate minuni – au fost strânse medicamente, au fost făcute cumpărături pentru vârstnici și persoane vulnerabile, au fost organizate grupuri care să aibă grijă de nevoile diverse ale comunității într-un moment de mare criză.
Sperăm că circumstanțele vor fi mai fericite și că ne așteaptă vremuri mai bune. Ce știm cu siguranță este că voluntariatul a ajutat enorm de mult la dezvoltarea societății noastre. Ne bucurăm că și noi la rândul nostru, ne facem treaba și aducem tinerii mai aproape de implicarea comunitară!