de ce sa faci voluntariat

De ce să faci voluntariat?

De ce să faci voluntariat?

Bine te-am găsit! Dacă ai ajuns la articolul acesta poate cauți răspunsul la o întrebare – “Are sens să fac voluntariat?” Dacă vrei răspunsul pe scurt, daaaaa. Dacă vrei un răspuns mai argumentat și complex, te invităm să citești ce urmează. 

Să începem cu începutul… Ce este voluntariatul? Voluntariatul este o activitate pe care o desfășori pro-bono în folosul comunității, pe baza unui contract de voluntariat și a unei fișe de voluntariat. Muncă gratis în folosul comunității? Poate următoarea întrebare este “De ce ar vrea cineva să facă așa ceva?”. 

Înainte să trecem mai departe îți propunem o schimbare de perspectivă. Dacă în loc să privești voluntariatul ca pe o muncă pentru care nu ești recompensat/ă ai putea să găsești în activitatea ta de voluntariat alte tipuri de beneficii? Ce tip de beneficii? Ei bine, hai să le luăm pe rând, iar până la finalul articolul, poate îți vei schimba părerea. 

  1. Apartenență la grup – Știm cât de important este să ai alături un grup de prieteni cu care să te înțelegi cu adevărat. Asta este valabil indiferent de vârstă, dar în perioada liceului e poate și mai important să simți că aparții unui grup și că ești apreciat așa cum ești tu. Voluntariatul te ajută să-ți găsești “tribul”. Dacă ți-e greu să-ți găsești oamenii la școală sau în mediul în care te afli, voluntariatul te poate ajuta să descoperi noi prieteni. Partea faină? Oamenii care aleg să se implice în voluntariat sunt prietenoși și primitori, vor să-i integreze pe ceilalți și sunt caracterizați de bunătate și implicare. Sunt practic genul de oameni pe lângă care te simți bine! 
  2. Înveți ce nu înveți la școală – Poate te-ai mai gândit și tu din când în când că școala pare să nu te pregătească pentru viață. Avem tot dragul pentru profesorii care își dau interesul, dar de cele mai multe ori e dificil ca doar prin curricula școlară să învățăm tot ce avem nevoie. Voluntariatul e ca un spațiu magic de învățare informală. Mulți voluntari învață prin voluntariat să comunice mai eficient, să organizeze resurse și să prioritizeze sarcini, să găsească soluții, să gândească creativ, să înțeleagă mai bine nevoile semenilor lor sau a comunității lor. Dacă te uiți la fiecare dintre aceste abilități în parte, vei vedea că ele nu sunt neapărat lucruri pe care învățământul școlar le poate dezvolta. Cel puțin nu în forma în care este acum. Voluntariatul are capacitatea de a te familiariza cu abilități precum acestea și multe altele pe lângă! Dar cum îți dai seama ce vrei să îmbunătățești la tine? Ei bine, aici ajungem la punctul trei. 
  3. Te cunoști pe tine mai bine – Beneficiul aceasta merită un întreg articol dedicat! O să încercăm să nu ne lungim acum, dar acest aspect al voluntariatului este absolut esențial. Voluntariatul îți oferă ocazia de a te înțelege mai bine pe tine și de a afla ce anume ți se potrivește cel mai bine. Unde în viața ta ai șansa să încerci rând pe rând activități sau sarcini diferite și să afli în practică ce anume îți trezește interesul? Dacă facultatea bate la ușă, iar tu nu știi încă ce să alegi, e momentul perfect să te implici în voluntariat. Prin voluntariat îți poți da seama ce te interesează cu adevărat și poți vedea și la ce anume ești priceput! Pe lângă asta, de cele mai multe ori în voluntariat ai ocazia de a participa la evenimente de învățare informală, care sunt educative și cu siguranță distractive!
  4. Ai pe bune șansa de a schimba ceva în comunitatea ta – Te frustrează că nu există un skatepark în comunitatea ta? Parcă niciodată nu ai ce face prin oraș și evenimentele se întâmplă doar din an în Paște? Nu vezi interes din partea primăriei pentru viața tinerilor? POȚI SCHIMBA ASTA! Voluntariatul îți oferă contextul și echipa de care ai nevoie pentru a lua atitudine și pentru a propune soluții la nevoile pe care chiar tu le ai sau pe care le observi la cei din jurul tău! De cele mai multe ori oamenii aleg să stea pe margine și să se plângă, dar voluntariatul cultivă microbul “implicării” și îți oferă șansa să rezolvi problemele din comunitatea ta. 

Beneficii sigur mai găsim, dar sperăm că aceste patru te vor ajuta să-ți schimbi perspectiva despre implicare și voluntariat. Noi, la Asociația De Sprijin Comunitar Neamț, te așteptăm cu drag alături de noi dacă vrei să te implici! Dacă ți-am stârnit curiozitatea și mai ai întrebări, nu ezita să ne contactezi pe facebook sau instagram! Hai să vedem cum îți poți începe călătoria de voluntariat!

 

Comments are closed.