83360737_2519258514956878_524815492850909184_o

Ce este CLT?

Ce este CLT?

Bine te-am găsit pe blogul nostru! Astăzi este momentul clarificărilor! De cele mai multe ori atunci când ești foarte familiarizat cu un mediu sau un concept, ai tendința să uiți că poate nu toată lumea înțelege acronimele sau mediul din care vii sau despre care vorbești fără oprire. Ca să ne asigurăm că nu ajungem acolo, vrem să-ți povestim mai multe despre CLT- acest termen pe care noi îl folosim într-o veselie în conținutul nostru din social media și nu numai. 

 

În caz că nu știi deja, CLT-ul reprezintă Consiliul Local al Tinerilor din Neamț. După cum îi spune și numele, CLT-ul aduce la un loc liceeni din județ cu intenția de a le oferi un cadru în care se se implice și prin care să poată adresa și soluționa problemele pe care ei le observă în comunitatea lor. 

 

Istoric, povestea CLT-ului nostru, așa cum îl cunoaștem astăzi, a început în 2009, când Asociația de Sprijin Comunitar ACS a preluat administrarea și coordonarea acestui grup de inițiativă locală din Piatra – Neamț.

 

Ei bine, această structură exista la nivel național încă din 2000, ca inițiativă a proiectului PAL-TIN, dar odată cu implicarea asociației drumul s-a deschis spre noi oportunități și noi obiective. 

 

Astăzi suntem printre puținele astfel de structuri care există în toată țara! Ne mândrim cu asta, în special pentru că am văzut generație după generație, cum CLT-ul s-a clădit și a devenit tot mai puternic în inițiativele sale. În ultimul an nu doar că am menținut activă această structură, dar am înființat încă alte patru grupuri de inițiativă precum CLT Piatra Neamț. Astfel că azi ne găsiți în Bicaz,Piatra – Neamț, Roman, Târgu Neamț, Săbăoani și Horia! 

 

Practic, la nivel de organizare, fiecare structură în parte stabilește intern propriile obiective și proiecte pe care urmează să le desfășoare în cadrul localității lor. Tinerii din comunitate îi au în frunte pe cei din echipa din Biroul Executiv – fiecare persoană în parte fiind aleasă în urma unui proces de aplicare prin care argumentează DE CE-ul lor personal, dar și problemele sau nevoile pe care le observă în comunitate. Echipa sau BEX-ul cum îi spunem noi cu drag este practic vocea comunității, vocea tinerilor și a nevoilor lor, iar munca lor este de a implementa proiecte relevante și de a păstra legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura că probleme tinerilor sunt pe agenda publică. 

 

Poate vă întrebați ce roluri există în aceste echipe? În primul rând, avem un Primar care se asigură că obiectivele sunt urmărite și că echipa lucrează bine împreună. Primarul este și persoana care reprezintă interesele grupului de inițiativă. Desigur, nu lipsește viceprimarul, care lucrează cot la cot cu primarul pentru a se asigura că totul funcționează cum trebuie. 

 

Mai apoi, avem rolul de Secretar care se ocupă cu partea administrativă a lucrurilor, în special cu procesele verbale ale ședințelor, cu convocările, ordinea de zi, listele de prezență. 

 

Foarte important este și rolul de Purtător de cuvânt, persoană care se ocupă de promovarea activității și imaginii CLT în comunitate, de relația cu mass-media și de tot ce presupune comunicare. 

 

Toate structurile existente în prezent acționează la nivel local, dar va avea și inițiative comune ce vor fi rodul muncii în rețea, fiind concentrată pe obiectivele mai mari ale tinerilor. 

Frumusețea unei astfel de inițiative este că ne pune față în față cu tinerii, cu perspectivele lor valoroase și cu adevăratele lor nevoi personale și comunitare. Împreună reușim să punem implicarea tinerilor din Neamț pe hartă și reușim să construim un viitor mai bun pentru noi toți. Sperăm că articolul nostru ți-a răspuns la posibilele întrebări și te așteptăm cu drag în echipa de voluntari! 

Comments are closed.