#ONGfâșneț
Caravana de teatru forum se apropie, așadar am pregătit un interviu special cu 4 dintre voluntarii noștri dragi! Ce îi inspiră să se implice în activități de voluntariat? Cum a fost experiența de a crea de la zero o piesă de teatru forum despre prejudecățile și obstacolele pe care le-au întâlnit ca voluntari? Cu ce au rămas după Tabăra de teatru forum care a avut loc în iunie și cum i-a impactat acestă experiență? Haideți să aflăm împreună din interviul de mai jos!
Lore: Cum a fost pentru voi Tabăra de teatru forum?
Jasmine: Tabăra de teatru forum a fost o experiență de învățare pentru care sunt extrem de recunoscătoare. Am învățat multe lucruri despre dificultățile întâmpinate în lumea voluntariatului: prejudecățile legate de munca fără a fi plătit, părerea celor din jur, zeci de bariere și uși închise în fața noastră. Am aflat că, pentru a combate toate aceste lucruri, trebuie să renunțăm la indiferență, să încercăm să facem o schimbare prin propriile acțiuni. Astfel, am descoperit că voluntariatul joacă un rol important în viața mea, că mi-ar plăcea să continui cu asta în viitor. Cu ajutorul acestei metode nonformale, am descoperit și noua pasiune față de teatru și actorie.
Sarah: Experiența Taberei de teatru forum m-a învățat să am mai multă încredere în mine și în ceilalți, să îmi asum riscuri, să mă implic în activitățile care îmi aduc zâmbetul pe buze, fără să mă tem de prejudecăți și să mă bucur de moment, să trăiesc clipa! Acum, știu că trebuie să acționăm, să îi ajutăm atunci când putem pe cei care se află în situații dificile, situații de opresiune, pentru că o încurajare contează, implicarea contează, un sfat contează! Să știi că cineva îți este alături te poate motiva, îți poate ridica încrederea, iar noi suntem capabili să oferim acest ajutor celor care au nevoie de el!
Iustina: Pentru mine această tabără a fost o poveste de neuitat, activitățile și colectivul fiind doar câteva dintre motivele pentru care aș vrea să repet această experiență. Pe lângă lucrul în echipă, strategiile de promovare și exercițiul intens, am avut ocazia să construim și să jucăm o piesă de teatru forum, o metodă extrem de interesantă, care ne-a pus abilitățile creative și talentul actoricesc la încercare.
Eli: Pentru mine această experiență a însemnat mult mai mult decât o simplă tabăra. A fost o experiență de neuitat alături de niște colegi minunați, lângă care am învățat o multitudine de informațîi despre munca în echipă și cum să ne comportăm cu oamenii alături de care lucrăm pentru un scop comun. Această tabără m-a ajutat să fiu mai deschis cu oamenii din jurul meu și să comunic mai ușor ceea ce gândesc.
Lore: Care este subiectul piesei de teatru și care a fost inspirația pentru ea?
Iustina: Pentru început, am pregătit o imagine de ansamblu a piesei pornind de la dificultățile pe care tinerii le întâmpină atunci când își doresc să fie voluntari. Am construit astfel scene parcă rupte din realitatea noastră, în care adolescenta care crede în voluntariat duce o adevărată luptă pentru a-i convinge pe ceilalți că voluntariatul este atât de util: sponsorul care o ia peste picior și o consideră prea tânără pentru a putea duce la capăt un proiect serios, propriii colegi care desconsideră munca „fără bani” și chiar propriul tată care refuză să accepte că ea își dorește să facă și altceva decât lecții și școală.
Piesa s-a dovedit a fi un succes, trezind în public o emoție profundă și lăsând lacrimile spect-actorilor să ne copleșească. Ne bucurăm de ceea ce am lăsat în sufletele acestora și așteptăm cu entuziasm să prezentăm munca noastră cât mai multor persoane.
Lore: Ce părere aveți despre procesul de a crea de la zero o piesă de teatru forum și de a o reprezenta, în avanpremieră, în fața colegilor voștri?
Jasmine: Procesul a fost unul distractiv, dar și provocator. Am creat o piesă de teatru de la 0. Ne-am distrat făcând scenariul, îmbinând zeci de idei diferite, perspective diferite asupra subiectului. Am dat naștere personajelor, gândite cu mare atenție. Am lucrat în echipă, am cunoscut persoane noi, ne-am ieșit din zona de confort și ne-am bucurat de fiecare moment. Deși un proces plăcut, am conștientizat de-a lungul său cât de multe prejudecăți se află în jurul ONG-urilor. Fiecare personaj, fiecare scenă, avea în spate povestea unor tineri voluntari ce au întâmpinat diverse dificultăți făcând ceea ce le place. Am împărțit rolurile, am jucat piesa de multe ori și am perfecționat-o. Piesa noastră a fost apreciată de public, deoarece am transmis fix mesajul și emoțiile dorite. Abia aștept să o prezentăm și altor tineri, să arătăm ce înseamnă cu adevărat voluntariatul pentru noi!
Sarah: Realizarea piesei de teatru a fost unul dintre țelurile noastre principale și am conștientizat câtă muncă stă în spatele unui astfel de proiect. Am lucrat alături de colegii mei, ne-am unit forțele și am împărtășit idei, astfel încât rezultatul final să fie cel mai bun cu puțință.
Iustina: Procesul a fost unul constructiv, desfășurat într-un cadru non-formal și am reușit să construim nu doar un proiect de succes, ci și o serie de amintiri frumoase. Chiar dacă uneori am întâmpinat păreri și idei diferite, ne-am mobilizat și ne-am unit forțele, și împreună, cu mic cu mare, am creat o piesă de valoare!
Eli: Am dobândit destul de multe cunoștințe într-un timp scurt și procesul de învățare a fost într-un cadru nonformal cu o atmosfera plăcută și primitoare. Acestă experiență a fost una complexă din care am avut de învățat despre teatru forum. Practic, am creat o piesă de teatru neavând nimic ca bază de pornire, doar creativitatea noastă: am inventat personaje inspirate din situații reale și am ales cu grijă „actorii” care vor interpreta temperamentul, modul de gândire și acțiunile personajului, pentru ca mesajul să ajungă la spect-actori.
Lore: Voi credeți în voluntariat? Cum vă ajută în viață voluntariatul?
Jasmine: Voluntariatul m-a ajutat enorm în ultimul an. Datorită organizației din care fac parte, ACS, am descoperit cât de multe pot să fac atunci când am încredere în forțele proprii. Am învățat că ideile tinerilor merită ascultate. Mi-am ieșit din zona de confort, am cunoscut persoane noi, am dezvoltat noi abilități și, în momentul de față, nu mai recunosc persoana timidă și lipsită de încredere care a plecat la drum în vara anului trecut. Mi se pare mai mult decât benefic să înveți de mic că uneori trebuie să te implici, să muncești pentru binele comunității fără a aștepta ceva în schimb. Spiritul civic combate indiferența și egoismul, ajutând la dezvoltarea constantă a societății. Schimbările pe care ni le dorim nu se vor realiza singure!
Sarah: Consider că voluntariatul reprezintă o metodă extraordinară prin care ne putem dezvolta personalitatea în timp ce îi ajutăm pe alții. Cred că prin voluntariat aducem un plus comunității și adăugăm o cărămidă fundației noastre ca oameni. De asemenea, dezvoltăm prietenii și acumulăm experiențe care ne vor ajuta în viitor.
Iustina: Voluntariatul mi-a stârnit o dorință interioară de a ajuta, de a crea și de a colabora cu persoanele din generația mea, aducând comunității o mulțime de idei fascinante. Mă bucur enorm că m-am înscris în această organizație și sunt recunoscătoare pentru toate oportunitățile pe care am avut ocazia să le „gust” cu o poftă extraordinară de schimbare! Recomand oricui această experiență și cred că fiecare dintre noi ar trebui să fie măcar o dată voluntar! Bunătatea nu costă!
Eli: Voluntariatul este important pentru mine, deoarece datorită lui am devenit mai extrovertit și am început să comunic cu ușurință ceea ce simt și vreau să exprim, am cunoscut persoane noi, unele dintre ele devenindu-mi prieteni. Consider că toată lumea ar trebui să meargă cel puțin o dată la voluntariat, pentru ca munca acestora să fie apreciată mai mult de comunitățile din care fac parte.
________
Proiectul #ONGfâșNeȚ este derulat de Asociația de Sprijin Comunitar ACS prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.