Cine suntem?

VIZIUNEA NOASTRA

Atunci cand am pus bazele Asociatiei de Sprijin Comunitar „ACS”, in anul 2000, cei 11 membri fondatori ne doream sa aducem o schimbare in comunitate, in primul rand pentru ca ONG-urile sa nu mai fie percepute drept niste mijlocitoare ale importurilor de haine si masini second hand scutite de vama, iar voluntariatul sa-si castige recunoasterea binemeritata. Daca in anul 2000 singura noastra activitate a fost initierea si organizarea Forumului judetean ONG, activitate la care am adus impreuna peste 20 de reprezentanti ai sectorului neguvernamental judetean si ai institutiilor publice, putem spune, fara sa parem lipsiti de modestie, ca organizatia noastra se numara astazi printre principalele ONG-uri din judet, renume care se datoreaza numeroaselor proiecte si activitati in care suntem in prezent implicati, ca si succeselor obtinute de-a lungul timpului, in special in ceea ce priveste coordonarea si implicarea voluntarilor.
Dincolo de proiectele specifice derulate de organizatia noastra, „Ecolimpiada”, „Forumul ONG-urilor din judetul Neamt”, „Festivalul de Altceva”, „Caravana de teatru – forum Tineractiv” sau „Caravana Be the Change”, proiecte de educatie privind protectia mediului „Ecologisti pe trotinete” si „Supereroii la scoala celor 3 R salveaza Pamantul”, care ne-au facut cunoscuti la nivelul organizatiilor neguvernamentale si institutiilor scolare din judetul Neamt prin rezultatele atinse si numarul considerabil de beneficiari implicati (peste 1200 de elevi si 100 cadre didactice), ceea ce ne recomanda astazi in fata tinerilor drept o organizatie matura, profesionista, sau, cum ar spune-o ei insisi, o organizatie „foarte tare”, este succesul obtinut in coordonarea voluntarilor, in special a celor care fac parte din Consiliul Local al Tinerilor din Municipiul Piatra- Neamt.
Daca astazi peste 100 de tineri doresc sa devina voluntari ai organizatiei noastre este pentru ca am inteles ca tinerii sunt mai mult decat o „forta de munca ieftina” si mai mult decat niste fiinte superficiale, care doresc doar sa se distreze si sa comunice pe facebook.
Experienta ne-a aratat ca, de cele mai multe ori, stereotipurile si prejudecatile tinerilor sunt preluate de la adultii din viata lor, uneori chiar de la parintii sau profesorii lor, fara sa fi fost vreodata verificate sau argumentate.

In proiectele noastre am implicat cu prioritate tineri cu posibilitati reduse, despre care am descoperit ca aveau o incredere in sine extrem de scazuta si ca aproape nimeni nu le acorda vreo sansa. Alaturi de noi, astfel de tineri au inceput sa se descopere si sa inteleaga ca fiecare din ei reprezinta un „eu” unic, ca detin talente si capacitati pe care trebuie doar sa le descopere si sa le exerseze si, de asemenea, au inteles valoarea reala a lucrului in echipa si au simtit pentru prima oara gustul succesului pentru care nimeni nu i-ar fi creditat. Am fost bucurosi alaturi de ei sa descoperim ca piesa de teatru creata si jucata de ei starneste ropote de aplauze si ridica in picioare sala plina si ne-am emotionat alaturi de ei cand au aparut pentru prima oara intr-un interviu la un post de televiziune.
Am adunat de-a lungul proiectelor noastre voluntari din toate categoriile sociale si pe toti i-am incurajat in egala masura sa incerce cat mai multe lucruri, ca sa descopere ce le place cu adevarat si ce isi doresc cu adevarat sa faca. I-am sprijinit sa isi gaseasca propriile obiective si sa le atinga. Suntem constienti ca e un drum plin de provocari, dar adesea nu rezultatul este cel care da adevarata satisfactie, ci calea prin care s-a ajuns la el. Si tocmai calea aceasta este cea care ii face sa-si descopere bunul cel mai de pret: VALOAREA…

OBIECTIVELE ASOCIATIEI

Conform statutului asociatiei si actului aditional la statut, asociatia are ca scop principal sa organizeze si sa sustina actiuni in domeniul protectiei copilului, individului, familiei si comunitatii, in domeniul drepturilor omului, sa sustina si sa dezvolte actiuni in domeniul protectiei mediului, sa promoveze valorile culturale si spirituale.
Asociatia de Sprijin Comunitar „ACS” are urmatoarele directii principale de actiune (OBIECTIVE):
I. Crearea unui complex de servicii psiho-sociale integrate, alternative, care sa complementeze serviciile sociale existente.
II. Crearea, stimularea si dezvoltarea serviciilor sociale care sa acorde asistenta persoanelor si grupurilor aflate in dificultate si care sa puna in mod deosebit accent pe stimularea implicarii directe a comunitatii din care aceste persoane fac parte
III. Crearea unor programe diverse de ingrijire, educatie, formare, monitorizare, supervizare si instruire in favoarea unor categorii sociale defavorizate (persoane sarace, copii si adulti fara adapost, familii in dificultate, femei abuzate, populatia rroma, persoane cu handicap, adolescenti, tineri, someri, varstnici, etc.)
IV. Crearea si dezvoltarea unor programe de asistenta tehnica (evaluare, supervizare), cercetare si formare in domeniul serviciilor psiho-sociale precum si in domeniul dezvoltarii si specializarii serviciilor de protectie a mediului, de promovare a drepturilor omului si valorilor culturale
V. Promovarea activitatilor si programelor care vizeaza protejarea mediului si organizarea de actiuni cu caracter ecologic
VI. Dezvoltarea proiectelor cu caracter cultural, sustinerea copiilor si tinerilor talentati, cu inzestrari deosebite. Elaborarea de studii si programe ce vizeaza descoperirea si sustinerea talentelor native si a metodelor ce pot fi folosite pentru atingerea unor performante umane de exceptie
VII. Desfasurarea de activitati culturale si sportive care urmaresc dezvoltarea psiho-somatica armonioasa a persoanelor

CONDUCERE

MIHAELA – LOREDANA DINU
director Asociatia de Sprijin Comunitar ”ACS”
aka ”Doamna Lore” :))


PROIECTE

Dintre cele mai importante proiecte derulate de asociatia noastra mentionam:
– Proiectul „Supereroii la Scoala celor 3 R salveaza Pamantul !”, derulat in perioada 12 aprilie 2010 – 12 ianuarie 2011 si implicand 2000 de copii, elevi in 100 de clase primare din 26 de scoli din judetul Neamt, 100 de invatatori din 26 de scoli din judetul Neamt si membri ai familiilor copiilor beneficiari. Activitatile principale ale proiectului au constat in desfasurarea de sesiuni de pregatire si instruire ecologica in scolile din judetul Neamt, organizarea unui concurs interscolar de colectare a deseurilor de hartie in urma caruia au fost colectate 6000 kg de deseuri de hartie, activitati de ecologizare si plantare de puieti, alegerea a 100 de Gardieni ai mediului din randul elevilor din clasele primare care au monitorizat respectarea regulilor de protejare a mediului in scoli, realizarea unui jurnal de proiect cu imagini si descrierea detaliata a actiunilor de educatie ecologica realizate; Bugetul proiectului in valoare totala de 170.000 lei a fost asigurat din finantarea Administratiei Fondului pentru Mediu si Consiliului Local al Municipiului Piatra-Neamt, precum si din resurse proprii
– Proiectul Ecolimpiada, aflat la a III-a editie, initiat in anul 2009, in cadrul caruia pana in prezent au fost informati 2200 de elevi din clasele gimnaziale din 15 scoli din Piatra-Neamt prin distribuirea a 2200 de pliante cuprinzand informatii de mediu si a fost derulata competitia cu tematica ecologica ECOLIMPIADA, totalizand un numar de 24 elevi participanti (6 echipaje a cate 4 elevi) si 6 cadre didactice; Proiectul este finantat de catre Consiliul Local al Municipiului Piatra-Neamt, valoarea finantarii din 2013 avand valoarea de 12000 lei.
– Proiectul „COOLtiva-ti viitorul !”, derulat in perioada 1 iunie 2011 – 1 decembrie 2011 care a avut ca activitati principale: derularea unei campanii de promovare a participarii tinerilor la viata comunitatii denumita „COOLtiva-ti viitorul !”, instruirea si formarea a 25 de membri ai Consiliului Local al Tinerilor din Piatra Neamt, premierea voluntarilor tineri in cadrul Galei Voluntarului. Beneficiarii proiectului au fost 1000 elevi din cele 13 licee din Municipiul Piatra-Neamt, 100 lucratori in administratia publica locala, 500 tineri care au finalizat studiile liceale si care locuiesc in Piatra-Neamt, 100 parinti sau membri seniori ai familiilor elevilor si 100 membri ai ONG-urilor. Bugetul proiectului, in valoare de 19.088 lei a fost asigurat din finantarea Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (12.218 lei) si resurse proprii.
– Proiectul „Aici, Vocea Pamantului !”, o initiativa de tineret in care au fost implicati 20 tineri – elevi de liceu, 10 membri ai Consiliului Local al Tinerilor din Piatra-Neamt,din jud. Neamt si 10 tineri din mediul rural din jud. Suceava, care timp de 6 luni au valorificat rezultatele unui proces Photovoice, in scopul adoptarii unei atitudini responsabile fata de mediul inconjurator. Proiectul a fost sustinut financiar de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune, cu suma de 5950 Euro.
– Proiectul “CARAVANA TINERACTIV – care a implicat 10 tineri cu oportunitati reduse din cadrul Grupului Scolar Dimitrie Leonida din Piatra-Neamt in scopul de a sustine tinerii elevi din judetul Neamt pentru a deprinde diferite abilitati sociale utilizand tehnicile specifice teatrului forum si aplicand principiile acestei metode sociale. Proiectul s-a derulat in perioada 01.08.2012 – 01.04.2013 si a avut in vedere asigurarea unei perioade de instruire pentru tinerii din echipa de proiect, pregatirea unei piese de teatru-forum bazata pe situatiile de viata cu care se confrunta tinerii si desfasurarea a 10 reprezentatii ale piesei in principalele licee din judetul Neamt. Proiectul a fost sustinut financiar de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune, cu suma de 4950 Euro. Proiectul a fost selectat de catre Asociatia Reper 21 pentru a fi unul din cele 19 proiecte pilot de responsabilitate sociala, in cadrul proiectului SOCIETAL. In calitate de proiect-pilot Societal, Caravana TINERACTIV a presupus aplicarea de masuri de responsabilitate in domeniile social, economic, mediu si guvernanta cu scopul de a reprezenta un model pentru beneficiari, autoritatile locale, institutiile de invatamant, mediul de afaceri si mass media din judetul Neamt. Caravana a raspuns la o parte din cerintele responsabilitatii societale prin insusi obiectivul sau general, acela de a propune teatrul forum ca si mijloc de interventie pentru a rezolva problemele sociale ale tinerilor defavorizati din comunitate. Echipa de proiect a dus si mai departe demersul si a adoptat in cadrul proiectului – pilot si alte actiuni consistente de responsabilitate societala precum incheierea de contracte de voluntariat cu membrii echipei, masuri sporite de sanatate si securitate pentru intalnirile si evenimentele din proiect, imprimarea materialelor de comunicare pe hartie ecologica, realizarea recuzitei din materiale reciclate (deseuri de placaj pentru panourile utilizate la piesa de teatru), minimizarea poluarii datorate transportului prin utilizarea unui microbuz pentru deplasarea intregii echipe, achizitionarea de produse de la producatorii locali, reducerea cantitatii de deseuri de ambalaje prin achizitionarea de produse vrac, evitarea consumului de energie electrica prin organizarea reprezentatiilor si a activitatilor in locatii luminate natural si la ore adecvate, etc.
– Proiectul “Festivalul de Altceva” – derulat in anul 2012 si 2013, constand in organizarea pe durata a cateva zile a unui festival al metodelor non-formale: Biblioteca Vie, treasure hunt, Photovoice, teatru – forum, eveniment organizat de 20 de tineri dintre care 14 cu oportunitati reduse, elevi in cadrul a trei grupuri scolare din Piatra-Neamt, Bicaz, si Dumbraveni, judetul Suceava. Proiectul a fost finantat in anul 2012 de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret cu suma de 34965 lei si in anul 2013 de Consiliul Judetean Neamt si de Consiliul Local al Municipiului Piatra – Neamt cu suma de 15000 lei.
– Proiectul “Eu – tanarul cetatean”, desfasurat in perioada 22 iulie – 15 noiembrie 2013, a implicat direct tinerii liceeni in initiative de participare civica, selectand 24 de elevi cu varste intre 14 – 18 ani in urma unei Competitii organizate la nivel national pe tema implicarii civice si avand ca miza conceperea si realizarea unor proiecte de implicare voluntara a tinerilor in viata comunitatii. Cei 24 de elevi selectati au fost instruiti in cadrul colii de vara in ceea ce priveste metodele si tehnicile cele mai potrivite pentru a putea pune in practica initiative bazate pe implicarea tinerilor in rezolvarea problemelor comunitatii si au implementat ulterior astfel de proiecte in comunitatile lor. Proiectul a fost finantat de Ministerul Tineretului si Sportului cu suma de 47262 lei.
– Proiectul “Tineri pro comunitate”, derulat in perioada 22 iulie – 15 noiembrie 2013, s-a adresat tinerilor – membri in Consiliul Local al Tinerilor din Muncipiul Piatra-Neamt, a caror componenta s-a reinnoit in anul 2013 in urma alegerilor organizate in liceele din Piatra-Neamt. Cei 25 de tineri CLT-isti au beneficiat de 10 sesiuni de formare, atat in domeniul leadership si al comunicarii, cat si in domeniile management de proiect si planificare strategica si au fost sprijiniti pentru a pune in practica campania de promovare a spiritului civic si voluntariatului in randul elevilor din liceele din Piatra-Neamt. Proiectul a fost finantat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Neamt cu suma de 22382 lei.
– Proiectul “Noi – tinerii cetateni” de promovare a participarii tinerilor in viata comunitatii prin formarea a 25 de tineri din Municipiul Piatra-Neamt, voluntari si membri ai Consiliului Local al Tinerilor Piatra-Neamt, in domeniile leadership, comunicare si dezvoltare personala, implementarea timp de 12 luni a strategiei CLT 2013, organizarea si desfasurarea campaniei “Noi-cetateni” – proiectul s-a derulat in perioada 05.08.2013 – 31.06.2014 si a fost finantat prin programul Tineret in Actiune, actiunea 1.2 Initiative ale Tinerilor, cu suma de 4770 euro