Vizita de studiu la Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna

IMG_7817IMG_7825IMG_7805IMG_7797IMG_1816 IMG_7726 IMG_7724 IMG_7720 IMG_7704 IMG_7693 IMG_7687 IMG_7596 IMG_7598 IMG_7435 IMG_7412 IMG_7332 IMG_7328 IMG_7311 IMG_7292 IMG_7282 IMG_7825 IMG_7824 IMG_7393 IMG_7398 IMG_7408 IMG_7574 IMG_7573 IMG_7538 IMG_7482 IMG_7663 IMG_7661 IMG_7471 IMG_7463 IMG_7655 IMG_7616 IMG_7602 IMG_7600 IMG_7454 IMG_7457 IMG_7460 IMG_7367 IMG_7375 IMG_7365 IMG_7359 IMG_7352 IMG_7346 IMG_7345Participanți: 20 persoane de la Centrul de voluntariat Neamt (membrii echipei de proiect, 17 tineri voluntari si voluntarul expert in consiliere si mentorat al partenerului FIL Petrodava) si 22 voluntari de la Centrul de Dezvoltare locala Ciumarna

Locație: Centrul de Dezvoltare locala Ciumarna

Cei doi membri ai echipei de proiect au organizat împreună cu reprezentanții partenerului, Asociația Proiect Pro Europa o vizita de studiu la Centrul de Dezvoltare Locala Ciumarna pentru a cunoaște metodele și tehnicile folosite de acest centru, strategiile de lucru abordate cu voluntarii, mai ales într-o comunitate atât de restrânsă cum este cea din Ciumârna.

Astfel, pe parcursul a 5 zile, în perioada 31 martie – 05 aprilie 2016, voluntarii de la Centrul de Voluntariat Neamț au fost găzduiți de voluntarii Centrului de Dezvoltare Locală și au desfășurat următoarele activități: jocuri de cunoaștere și jocuri de energizare, aplicate la începutul vizitei, pentru a facilita cunoașterea tuturor participanților.

Voluntarii Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna și-au prezentat apoi cele mai reprezentative proiecte și activități, punctând rezultatele cele mai importante obținute sau avute în vedere: proiectul Think Green, Caravana Reality Voice, Școala de vară Antreprenoriat. Totodată, voluntarii Centrului Ciumârna au prezentat activitățile Grupului de Acțiune Locală 4Kids precum și premiile și distincțiile obținute la nivel național ca recunoaștere a activitățile desfășurate cu voluntarii și în beneficiul comunității locale.

Voluntarii gazdă au organizat la sediul Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna o expoziție de fotografii cu cele mai reprezentative imagini din timpul activităților desfășurate, precum și o expoziție a celor mai importante produse (materiale tipărite, broșuri, cărți de poezii, etc.) realizate în cadrul acestor proiecte.

Am descoperit cu încântare printre voluntarii Centrului de la Ciumârna câteva persoane extrem de talentate și de creative, atât din punct de vedere literar, cât și din punct de vedere artistic: o voluntară poetă care la 12 ani a publicat deja propriul său volum de poezii cu sprijinul Centrului și câțiva voluntari adolescenți care duc mai departe meșteșugurile străvechi ale zonei: închistratul ouălor, realizarea cusăturilor și a motivelor tradiționale pe ii, olăritul.

Fiind o zonă încărcată de tradiții, cu locuri de o spectaculoasă frumusețe naturală, am rezervat două zile vizitării principalelor obiective turistice din zonă: mânăstirile Gura Humorului, Putna, Sucevița, Moldovița, Voroneț, Monumentul de la Palma, atelierele de ceramică de la Marginea, muzeul Ouălor încondeiate.

Frumusețea peisajului a fost completată în mod admirabil de frumusețea poveștilor prezentate de voluntarii Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna care ne-au fost ghizi în vizitele noastre în împrejurimi și ne-au împărtășit câteva din obiceiurile și tradițiile locului.

Dacă primele zile au fost dedicate cunoașterii voluntarilor din cele două Centre și împărtășirii de informații, următoarele două zile au fost dedicate lucrului efectiv în cadrul unor ateliere de : pictură pe ceramică, încondeierea ouălor, ateliere de meșteșugărit care au pus la grea încercare abilitățile voluntarilor veniți de la Piatra – Neamț, dar totodată un prilej pentru aceștia de a-și descoperi talente noi, nebănuite. A fost o experiență inedită și extrem de plăcută și interesantă pentru aceștia, deoarece nu numai că au învățat foarte multe lucruri noi și au aflat cum se realizează obiecte artizanale pe care nu le văzuseră decât prin magazinele de suveniruri, ce reprezintă și care este simbolistica motivelor tradiționale întâlnite pe ouăle încondeiate sau pe portul popular al zonei, dar exersarea câtorva din tehnicile întâlnite la meșterii populari ai zonei a fost un prilej foarte bun de învățare atât a unor tehnici noi cât și a unor detalii istorice și culturale împărtășite cu căldură de voluntarii – gazdă.

A fost totodată o lecție pentru voluntarii de la Piatra – Neamț privind manifestarea cea mai sinceră și autentică a respectului și iubirii față de tradițiile străvechi ale zonei, față de portul popular, pe care unii din voluntarii – gazdă îl și purtau cu extraordinară mândrie, față de istoria acelor locuri și dorința manifestă a tinerilor acelor locuri de a duce mai departe aceste tradiții și de a păstra frumusețea autentică a meșteșugurilor populare.

Următoarea zi a fost dedicată punerii în practică a unei ”Zile de joacă”, așa cum este organizată aceasta de către voluntarii din Ciumârna. A fost o zi plină de antren și distracție, deoarece Centrul s-a umplut de copii, de la preșcolari până la copii de gimnaziu, alături de care voluntarii celor două Centre s-au jucat, au dansat și s-au distrat preț de câteva ore. De această dată a fost și rândul voluntarilor de la Piatra – Neamț să împărtășească din ceea ce știu, așa că ziua de joacă a fost presărată cu momente organizate de voluntarii din Ciumârna, dar și de jocuri și dansuri propuse de cei din Piatra – Neamț.

Finalul vizitei de la Centrul de Dezvoltare Locală Ciumârna a fost marcat de o activitate de evaluare a vizitei, atât de către voluntarii de la Piatra – Neamț, cât și de cei de la Ciumârna. Astfel, toți voluntarii au fost rugați să descrie în câteva cuvinte ce a reprezentat pentru ei această experiență și care sunt persoanele care le-au atras în mod deosebit atenția. Discuția ne-a arătat faptul că la finalul acestor zile voluntarii celor două Centre nu numai că au reușit să lucreze împreună, dar s-au și împrietenit și au mărturisit că abia așteaptă să se revadă. În ciuda faptului că între voluntarii celor două Centre exista nu numai o diferență de vârstă considerabilă, voluntarii de la Ciumârna fiind mai micuți decât cei de la Piatra – Neamț, activitățile realizate i-au făcut să înțeleagă și să accepte diferențele culturale dintre ei, să se descopere unii pe ceilalți și să se apropie foarte mult, pentru că, dincolo de toate aceste diferențe, au descoperit împreună că există un lucru special care îi unește și  îi face atât de asemănători: dorința de a face lucruri în comunitățile lor, entuziasmul și implicarea lor activă în tot ceea ce presupune activitățile de voluntariat.

Iar faptul că la momentul plecării o parte din voluntarii celor două Centre erau cu ochii în lacrimi și se îmbrățișau transmițându-și că se vor revedea în curând a fost pentru noi, organizatorii, semnul cel mai clar că vizita își atinsese scopul, iar voluntarii noștri se întorceau acasă nu numai mai instruiți, dar și mai apropiați de voluntarii Centrului de la Ciumârna.