Festivalul de Altceva – ediția a V-a

Festivalul de Altceva, editia a V-a

”Festivalul de Altceva” este un proiect ce are ca scop aducerea culturii în prim plan în viziunea tuturor categoriilor sociale, utilizând diverse metode nonformale pentru facilitarea învățării și stârnirea curiozității (teatrul de umbre, scrierea creativă, photo-voice, biblioteca vie), promovând în același timp diversitatea culturală, artistică.

Conștientizând că generația tânără devine din ce în ce mai dezinteresată de cultură în principal pentru că nu există cadre în care arta să fie promovată pe gustul lor, proiectul vrea să rezolve această problemă și să apropie cultura de tineri, dacă ei nu se pot apropia de ea, apropiind totodată generațiile între ele și prilejuind un dialog între acestea sub pretextul diferitelor manifestări cultural – artistice inițiate de acest proiect.

Activitatea centrală a proiectului, care a dat și titlul acestuia, o constituie Festivalul de Altceva, un eveniment cu durata a 4 zile, bazat pe metode mai putin formale care vor cuprinde ateliere de lectură pentru copii, spectacole de teatru de umbre, ateliere de scriere creativă, o bibliotecă vie, cât și o importantă componentă de ”cultură underground”, neexploatată până în prezent în județul Neamț, care va reuni artisti, interpreti, desenatori, graficieni, care vor putea sa se manifeste artistic in fața publicului. Aceștia vor avea ocazia să expună publicului nu doar talentul lor artistic, ci, mai ales să-și spună poveștile și să-și facă cunoscute problemele prin intermediul expoziției – concurs Photovoice.

Pentru eliminarea barierelor de comunicare, a prejudecatilor si stereotipiilor si facilitarea interactiunii dintre public si oamenii de cultura, vom organiza o activitate de tip Biblioteca Vie care va facilita “citirea” sau, mai bine-zis, cunoasterea experientelor celor mai reprezentative personalitati culturale nemtene.
Proiectul prevede si dezvoltarea competentelor de scriere, exprimare literara si de comunicare in rândul tinerilor din judetul Neamt interesati de literatura si cu preocupari literare, prin organizarea pe perioada Festivalului a patru Ateliere de scriere creativa si comunicare.

Pentru a atrage participarea celor mai mici reprezentanți ai comunității, copiii, ne-am orientat spre una din metodele cele mai atractive pentru ei, implicându-i activ în calitate de artiști în punerea în scenă a unei piese de teatru de umbre. Astfel, în perioada Festivalului, micuții vor avea ocazia să-și etaleze talentul de ”păpușari” prezentând spectactolul de teatru pregătit cu minuțiozitate pe parcursul a 15 sesiuni de atelier.

Cu un program plin dar foarte divers și interesant, proiectul atrage publicul și reușește să aducă domeniul cultural printre interesele tuturor categoriilor sociale, reușind să nu producă doar un efect pe termen scurt, lansează comunității provocarea de a integra manifestările culturale în cotidian.

Programul festivalului va cuprinde:

  • Biblioteca Vie
  • Teatru de umbre pentru copii
  • Teatru de umbre pentru tineri
  • Ateliere de lecturi publice pentru copii
  • Ateliere de cultură underground: muzică, dans, graffitti, tattoo, etc.
  • Ateliere de scriere creativă ”Fabrica de povești”
  • Expoziție Photovoice – ”Cultura underground”

Scopul şi obiectivele proiectului

Grupuri ţintă şi beneficiari

Activităţile și planul proiectului

Rezultatele şi impactul proiectului